zaterdag 15 november 2014

NIEUWE-TIJDS-RECEPT



Benodigdheden:

1 biobak (geen verse), 1 grondboor, 1 vliegenmepper, 1  wormtang, 1 madenzuiger,
1 tegelwipper, 1 3D-bril, 1 hapjespan en een kwast.

Ingrediënten:

olijfolie, 20 regenwormen, 20 pissenbedden, 10 vette vliegen, 1 handvol sprinkhanen,
3 ons volwassen maden, 5 teentjes knoflook, 3 spaanse pepers, 1 scheutje sherry,
1 snufje zout, kerriepoeder, 3 jonge brandnetels, 1 geklutste eidooier en 1 kopje grondwater (microben incluis)

Voorbereiding:

Men bore de grond (na regenval), en grijpe de naar boven komende wormen met de wormtang. Men dumpe deze in een goedsluitend Tupperware-bakje.

Men opene de biobak (na 3 weken broeien), zette de 3D-bril op de neus, en vange met de madenzuiger de dikste maden die er te vinden zijn (de diksten zitten vlak onder het deksel).
Deze drapere men in het bakje bij de wormen.
Reeds uitgekomen maden (inmiddels vette vliegen) meppe men met diverse slagen knockout
en neme deze met de wormtang uit de biobak.
Deze laatste werpe men in een 2e Tupperware-bakje, zodat geleedsoortigen gescheiden blijven.

Men tille her en der wat tegels op van het looppad (terrastegels zijn ook goed) en gebruiken de madenzuiger voor het binnenhalen van de pissebedden. Daar zij in bundels leven is dit in notime gepiept. Het wormbakje mag hierbij gebruikt worden.

Daar sprinkhanen seizoensafhankelijk zijn, hale men deze gedroogd of ingevroren bij de Jumbo. Deze worden met korting verstrekt t/m eind december.

Bereiding:

Men snijde de jonge brandnetels zeer fijn en weke deze in 250 cl gekookt water gedurende de gehele bak- en braadtijd.

Men neme de hapjespan, schenke er de olijfolie in, en verhitte deze tot de damp er vanaf slaat.
Dan gooie men er de van te voren versneden knoflook, pepers, zout en kerrie in, en bakke deze tot ze net wat fruitig. Een houten pollepel wordt aanbevolen vanwege het natuurlijke materiaal.

Nu neme men het bakje vette vliegen, giete er de sherry in, en wachte tot zij volkomen laveloos. Dan schrape men het bakje leeg en roerbakke alles door mekaar.
Zodra de vleugeltjes weggesmolten (men gebruike daarbij de 3D-bril voor een goed zicht),
lege men de bakjes met regenwormen, maden en pissebedden in de hapjespan.
Goed doorroeren en dan even het deksel erop om te stomen.

Ondertussen pelle men de harnasjes van de sprinkhanen, incluis het koppensnellen, en voege men deze bij de rest van de hapjespan.

Even omroeren, het deksel er weer op, en ondertussen vermale men de sprinkhanenhuidjes
tot een knapperig paneermeel.

Na een goed kwartier giete men het grondwater in de pan en voege men er de afgegoten brandnetels bij. Deze substantie laat men nog eens 10 minuten sudderen.

In die 10 minuten smere men de bordranden in met het geklutste eigeel en strooie men er de vermalen sprinkhanenmeel overheen zodat er een sierlijk randje ontstaat.
Eventueel kan een strooibusje paprikapoeder de sfeer wat oppimpen.

Na de 10 minuten giete men de hapjespan af werpe men de inhoud in een vergiet.
Nadat het vocht uitgedropen is kan alles hapklaar opgeschept worden.

Als garnering kan het geheel naar eigen creatief inzicht opgediend worden met nog te vinden spinrag. Indien aanwezig in huis, bestrooie men deze met wat poedersuiker, en drapere men deze over het gehele oppervlak van het gevulde bord (of plate).

Opmerking:

Een recept dat bijzonder geschikt is voor sporters of als afvaldieet.

© JELOU


Geen opmerkingen:

Een reactie posten